Assalamualaikum.
Resepi ni aku belajar masa praktikal kat Agensi
Nuklear dulu. Masa tu kitaorang ada jamuan and ada seorang staff, ina nama dia bawak
triffle ni. First time kot masa tu makan. Jakun sikit.haha..
Ina ni sebaya je dengan aku. Tengah kerja sementara
semetara tunggu result. Best la ada kawan. Da la aku seorang je budak praktikal
kat bangunan tu.
Aku minta la resepi kat ina. Masa minta tu aku pun
takde la plak nak rajinkan diri tulis resepi tu. Bajet gile ingat je dalam
kepala.haha.. Last-last aku tanya kat miss google.
Disebabkan pertama kali buat dan resepi dia macam lain
sikit, kastard yang aku buat tu macam lembik sikit. Tak nak keras. Nasib baik
housemates aku tu tak banyak songeh. Mencekik jugaklah makan triffle tu.hehe..
Housemates
masa praktikal.:)
Lepas berjaya dapatkan resepi triffle dari ina, aku
try buat lagi.
At last, jadi jugakkk..yaey!! :D
Jadi, harini aku nak kongsi resepi triffle yang aku
dapat dari ina. Tq ina. Jasamu tetap ku kenang. Dapat jugak belajar benda baru
masa praktikal walaupun takde kaitan dengan kimia.haha :P
Aku rasa betul la resepi ni sebab aku tak catat pun. Ingat dalam kepala je.hihi..
BAHAN-BAHAN:
Kek swiss roll-Ikut citarasa nak kek perisa apa.
1 tin koktel
1 kotak jelly NONA
Lapisan kastard
7 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
1 ½ tin air
Gula secukup rasa
CARA-CARA:
Potong
kek, tahap ketebalan ikut la cita rasa korang. Pastu susun dalam bekas. Aku
suka buat dalam bekas kecil-kecil sebab triffle ni macam susah sikit nak
potong. So,nanti nak ngap guna sudu je la.hehe.. Kemudian, korang basahkan kek
tu dengan air koktel buah tadi.
Pastu,
prepare untuk buat lapisan kastard.
First
thing first, bancuh tepung kastard tu dengan air. Then, baru masukkan dalam
periuk. Masukkan susu cair dan gula serasa yang korang nak. Kacau. Kacau. Kacau
lagi. Kalau dah pekat tu kira dah masak la.hihi. Tuang kastard tadi kat atas
lapisan kek swiss roll tu ikut korang la nak tinggi mane.
Lepas
tu tabur buah-buah koktel tu sesedap rasa atas lapisan kastard tadi.
Untuk
buat jeli tu pula, ikut je resepi kat belakang kotak tu. Bila da siap tuang
atas lapisan buah tadi.
Masukkan
dalam peti sejuk untuk bagi die keras sikit.
Dah
siap. Senang je kan.hehe.. :)
Selamat mencuba! ^^
Rupa triffle
yang dah siap. :D
No comments:
Post a Comment