Monday, March 18, 2013

Hadith 12: Leave Which Does Not Concern You


Assalamualaikum.


Hari ni saya nak kongsi sikit pasal hadith 12. Ini tugasan saya untuk usrah minggu lepas.huhu.. Jd, alang-alang bole la saya kongsikn sikit apa yang saya dpt. :)

Hadith ni simple dan direct.


:عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه وسلم

     مِنْ حُسْنِ إِسْلاَمِ الْمَرْءِ تَرْكُهُ مَا لاَ يَعْنِيْهِ 

Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra, ia berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: 

"Daripada kebaikan Islam seseorang adalah meninggalkan perkara yang tidak berguna." 
(Diriwayatkan oleh At-Tirmidzi dan selainnya seperti ini)Apa yang dapat dirumuskan dari hadith ini,

Orang yang lemah imannya tidak dapat meninggalkan perkara-perkara yang tidak berguna atau tidak berfaedah, sama ada yang berkaitan dengan dunia atau agama.

Dan diantara tanda-tanda sempurna iman seseorang itu ialah meninggalkan perkara yang tiada faedah atau sesuatu yang tidak akan kaitan untuk dia.

Imam Al Hassan Al Basri pernah berkata, antara tanda Allah telah berpaling dari seorang hamba adalah hamba itu merasa dirinya sentiasa sibuk dengan perkara-perkara yang tidak sepatutnya. 
Contohnya kita merasa kita banyak sangat kerja, walhal kerja itu tiada kepentingannya pun dengan kita. Kita kata kita banyak kerja, tak cukup masa, sedangkan kita abiskan masa kita untuk perkara yang merugikan.

Kalau kita tengok sendiri dari maksud hadith ini, simple dan direct kan sebenarnya. Tinggalkan perkara yang tidak berguna atau tidak berfaedah. Senang kan. sebagai seorang manusia yang dikurniakan Allah dengan akal fikiran, sudah semestinya kita dapat membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Tapi ye la, cakap tu lagi senang dari buatkan. :PJadi, macam mane kita nak tinggalkan perkara-perkara yang tak berguna?


UNDERSTAND PRIORITIES!


Ada satu kata-kata Luqman Al-Hakim: " Keutamaan itu adalah perkara yang benar (jujur), melaksanakan amanah dan meninggalkan yang tak berguna"


Berdasarkan kata-kata Luqman Al-Hakim ni, dapat kita rumuskan ada 3 ciri bilamana kita nak kata perkara yang kita nak buat tu adalah satu keutamaan;

I) Perkara yang betul
II) Melaksanakan amanah
III) Perkara yang berguna"You are nothing but a compilation of breaths. Everytime you exhale, a piece of you life, a part of you, is lost"  - Imam Al Hassan Al-Basri

Jadi, mari kita sam-sama muhasabah diri, sebelum-sebelum ini masa kita bayak dihabiskan untuk benda-benda yang berguna atau yang merugikan kita. Tepuk dada tanya hati.huhu

Semoga sedikit perkongsian ini akan member manfaat kepada mereka yang membaca dan semoga pahala perkongsian ini dikira oleh Allah dan dapt membantu di hari sana nanti. InshaAllah. ^^


WallahualamNo comments: