Assalamualaikum
w.b.t
Baru first
day cuti pertengahan sem, dah tak tau nak buat apa.hehe
Petang tu
tetiba terasa nak buat karipap sardine. Dari hari tu rasa nak buat Cuma tak
berkesempatan je.hehe.. So, nak buat karipap sardine, apa yang penting?
Haruslah sardine kan. Heee
Selongkar
laci tak ada la pulak sardine. Tengah hujan lagi. Tunggu punya tunggu, reda
sikit hujan. Renyai-renyai je. Jadi, boleh lah pergi kedai beli sardine. :)
Jalan kaki ok. Siap berpayung lagi.haha.. Terasa macam siti sifir. :P
Ok. Sardine dah ada. Beli tin yang paling besar lagi. Tamak betul.hihi..
Tapi kan
sardin ni makin lama makin mahal. Tak tau la macam mana bila aku dah kahwin
nanti. Budget barang dapur kena up sikit la.hehehe..
Resepi ini
aku ambil dari Majalah MIDI. Majalah untuk mereka-mereka yang berumur 40-an.
Aku baru 23 tahun ok. :P
Ini pun baru first time aku buat sendiri bancuhan. Selalu kalau buat, emak yang sediakan semua. Aku tolong bentukkan karipap je.hehe.:)
BAHAN-BAHAN:
2 cawan
tepung gandum
3 sudu
marjerin (dicairkan)
5 sudu
besar minyak masak (dipanaskan kemudian dibiarkan suam)
Sedikit
air
Garam
secukup rasa
Bahan
Inti;
1 tin
sardin
1 biji
bawang besar (dipotong dadu)
2 biji
bawang putih (dicincang)
1 sudu
cili kisar
Garam
dan gula secukup rasa
CARA-CARA
(ini explain ikut cara aku):
1.
Dalam bekas besar, masukkan tepung gandum.
Kemudian tuangkan minyak masak kedalam bekas tadi. Gaul sedikit.
2.
Cairkan mentega di atas api. Bila sudah cair,
tuangkan ke dalam campuran tepung dan minyak tadi. Gaulkan lagi.
3.
Kemudian, tambahkan air. Aku guna air suam.
Tambahkan air sedikit demi sedikit sampai bancuhan tadi menjadi doh dan tidak
melekat lagi di tangan dan dinding bekas.
4.
Jangan lupa masukkan sedikit garam. Dah pun
siap.
5.
Untuk membuat inti sardine pula, asingkan isi
sardine dengan sosnya.
6.
Di dalam minyak panas, tumiskan cili kisar,
bawang besar dan bawang putih. Kuantiti bawang besar tu ikut la nak banyak ke
sikit. Aku guna 2 biji.hehe..
7.
Bila da naik bau, masukkan sardine. Gaulkan dan
hancur-hancurkan sedikit sardine tu.
8.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian,
tumiskan sehingga masak.
9.
Sebelum disejukkan, pastikan inti sardine tadi
tu sedikit kering ok.
10.
Lepas tu, boleh lah bentuk-bentukkan karipap
sardine tu. Kalau rasa nak buat panjang-panjang pun boleh. Bentuk karipap yang
biasa tu pun boleh jugak.hehe..
Mak
cakap boleh buat jual.haha.. Tapi nanti aku rugi sebab sardin banyak
betul.haha.. Selalu orang jual bawang besar je yang banyak.huhu. :P Ye la, mau tak banyak. Dah kate pun tamak beli sardin tin paling besar.haha :D
Selamat
Mencuba! :)
3 comments:
Mcm best jer karipap ni...slalu usha dapur bakery je...ni nak usha dapur basah plak...esok balik keje nak cube la...mintak halal tau resepi
sedapnye karipap sardin nk 100bijik karipap boleh tak..
haha.. da ada resepi. sila la cuba.huhu :)
Post a Comment